Wiki source for BirgitteHelle


Show raw source

{{image class="nht" alt="Billed" title="Læs teksten" url="../Billeder/dataliste.jpg"}}
""<table border=1 width=100%>
<tr><td width=50% align="center"> <img src="../Billeder/Skibenebirgittehelle.jpg" /></td>
<td><table border=0>
<tr><th>Skibs navn</th><td>Birgitte Helle</td></tr>
<tr><th>Kaldesignal</th><td>XPD 3837</td></tr>
<tr><th>Ejer</th><td>Jimmy Andersen<br />xxxxx<br />Kbhvn K<br />21658375</td></tr>
<tr><th>Web</th><td>www.Birgittehelle.dk</td></tr>
<tr><th>Type</th><td>Hajkutter</td></tr>
<tr><th>Hjemsted</th><td>Skagen</td></tr>
<tr><th>Rig</th><td>Galease</td><tr><th>Sejl areal<td>x</td></th></tr>
<tr><th>Bygget</th><td>1923</td></tr>
<th>Byggested</th><td>Skagen</td><th>Brdr. Nippers</th><td></td></tr>
<tr><th>L O A</th><td></td><th>Bredde</th><td></td><th>Dybgang</th><td></td></tr>
<tr><th>Motor HK</th><td>150</td><th>Brt/BT</th><td></td><th>Nrt/NT</th><td></td></tr></table></td>
</tr>
</table>""

@@=====Historien om Birgitte Helle=====@@

Birgitte Helle er bygget i året 1923, på Brdr.Nippers værft i skagen. I 1923 blev hun søsat og døbt Lars A. Kruse. Hendes fiske mærke er S96. Hun er en snurrevodskutter, lavet til at fiske på de nordlige breddegrader. Hun har fisket i området under Grønland, ved Island og Færøerne. Men også omkring Skotland har hun opereret i kortere tid. Hun er født med 2 master men uden top stang og bovspryd. Under dæk sad en, efter tiden, forholdsvis stor 35 Hk. 1 cyl. motor. Vi ved ikke helt sikkert hvilken type det var, men alt peger på at det var en Hundested motor.

I 1928 fik hun en 62 Hk Tuxham motor isat. Frem til 1954 kørte motoren dagligt, men alt bliver mere og mere stresset så i 1954 sætter de en 111 Hk.Hundested motor i skibet og den gamle tuxham bliver flyttet over i en anden lille kutter. I 1973 bliver hun omdøbt til Kentala, men allerede året efter bliver hun for 6.gang solgt. Det er Hr. Arne Guldborg Pedersen som i 1974 køber henne og efter endt restaurering, omdøber han henne til "Birgitte Helle", efter sine 2 døtre.

Samme år sælger han henne igen, men efter ca 4 år ryger hun på tvangsauktion og ender tilsidst hos skibshandler Jens Chr. Møller / Sæby. Alt er åbenbart gået galt. Motoren er død, skibet misholdt og Ved tvangsauktionen fralægger sælger sig et hvert ansvar, med hensyn til skibet. De tror ikke en gang skibet kan genforsikres.

Skibshandeleren tror på at det er et godt skib og har planer om at give hende en ordentlig omgang i vinteren 1978-79. Det når han imidlertidigt ikke for her kommer Jørgen Foght (Fup) ind i billedet. Han er samme vinter på jagt efter et score skib og det gjorde ikke noget det var billigt. Han og et par venner havde nemlig fået den lyse ide at i stedet for af rende på værtshus og bruge alle deres penge på øl, piger og andet tant og fjas, Jah så ville de hellere sejle rundt og hygge sig ombord på deres eget skiv. De havde den mening, at havde man et skib, kom damerne væltende af sig selv, slæbende på bajere til de solbrændte sømand. ( Det er den korte version af enhver ung mands drøm )

Birgitte Helle er handlet mange gange, men har været erhvervs fartøj helt frem til 1979, da hun overgik til lystfartøj forlangte toldvæsenet S96 skiltet taget af.

Birgitte Helle bliver slæbt til svanemølle havn, hvor en større ombygning / restaurering påbegyndes og projectet lykkedes. Birgitte Helle bliver igen en stolt svane på havet. Med ny motor, skrueaksel, lejer, mast, ruf, skylight og pyntenet. Alt nede om læ blev revet ned og bygget op igen. Ja de gik ordentlig til den og i (ca.) 1980 sejlede hun så for første gang ind i nyhavn.

Birgitte Helle er kendt på godt og ondt i hele Danmark,( den til tider 15 mands store besætning, var ikke alt tid lige stille og rolige ) men hun har også været på togt syd Frankrig. Et par gange gennem Gøtakanalen er det også blevet til. Den svenske skærgård, Øland , Polen og Tyskland har hun også besøgt.
Hun bliver en del af skipperskolen i nyhavn, hvor eleverne får motor lære og hun bruges til de praktiske prøver til yachtskipper a 3 og 1 grad.

Jørgen Foght sælger en ½ part i skibet til Jimmy Andersen år 2000. Jimmy har sejlet med skibet siden 1998, så han troede han kendte skibet, men da han i år 2001 overtager hele skibet, erfarer han at hvad der er ofret udefra, er sparet indenbords. Skibet`s indmad var bygget op af gamle materialer og små stumper. En af skillevæggene var stykket sammen af 6 forskellige tykkelser af brædder og som isolering havde man brækket flamingo fiskekasser i stykker. Kabyssen var så levende at jeg bare behøvede at beordre skabene at gå fra borde, så forsvandt de. I de 4 køjer i kabyssen, fandt jeg mel i papirposer fra deres Fankrigstur i 1988, samme årgang var de rådne, sjaskvåde madrasser og tøjet som lå der. Ikke noget at sige til at ingen ville sove i kabyssen. På fordækket havde man forsøgsvis lagt tagpap oven på dækket, for at holde vandet ude. Hvilket alligevel ikke var lykkedes. Derfor er jeg nu i gang med at opbygge det hele en gang til.

I 2002 bliver navnet Lars A. Kruse ledigt igen, men jeg er blevet så glad for navnet Birgitte Helle at jeg ikke vil skifte navnet.

Skibet i dag.

Meget er blevet bedre, men der er langt igen og det er naturligvis de dyre ting der er tilbage. Jeg er stadig glad for hende og vi har haft mange skønne timer sammen både på
havet og i land. I år går jeg på efterløn, så skal der rigtig sejles. Hun har altid været et godt sejlskib under Jørgen, men jeg nåede ikke at lære ret meget inden han døde. Men bare roligt det skal nok komme og om 2 - 3 år tror jeg at vi er færdige med at være agterlanterne i kaffekoppen. hilsen Jimmy Skipper
Valid XHTML :: Valid CSS: :: Powered by WikkaWiki